23948sdkhjf

Nyt liv til gammel købstad: Nedlagte butikker bliver til hotelværelser

Først lukkede slagteren, så opgav isenkræmmeren og til sidst kom turen til bageren.

Det er den triste historie om handelslivet i mange af landets mindre købstæder, men i Rødby på Lolland har man fået en idé, der atter kan bringe liv i den halvdøde hovedgade.

Planen er nemlig at indrette nogle af byens mange nedlagte butikker til hotelværelser - til glæde for såvel turister som fastboende.

Projektet hedder "Købstadshotellet" og skal forvandle byens centrale handelsstrøg til hoteldrift med brug af byens gamle rådhus som reception, fortæller DR Sjælland .

- Projektet har to gear og vi satser på allerede til sommer at indrette nogle af byens butikker til hotelværelser og herefter er det op til byens frivillige ildsjæle at overbevise fonde om at projektet kan løftes op i stor skala, siger Markus Berenthz, partner i arkitektfirmaet Norrøn, der har fået til opgave at levere det færdige prospekt, som kan løfte Rødby ud af dvalen.

Projekt "Købstadshotellet" støttes af LAG-midler og af Lolland Kommune og udsprang af en lokal idé blandt byens frivillige ildsjæle.

- Der er ingen tvivl om at byen bakker op om det her. Vi har holdt flere offentlige møder og også fået eleverne fra 8. og 9. klassetrin med i projektet. De vil gerne lære at begå sig bedre på tysk og engelsk og eleverne skal fungere som guider i vores by - og så ligger Rødby jo lige midt i Europa, siger Liselotte Påske Nielsen, der er frivillig projektleder for "Købstadshotellet" til DR Sjælland.

Projektet er det første af sin art herhjemme, og inspirationen er hentet fra Norditalien, hvor såkaldt diffuse hoteller har vundet udbredelse. Et diffust hotel er et koncept, hvor de ellers tomme bygninger i bymiljøet mobiliseres ved at lave et funktionelt "købstadshotel" som center, men hvor hotellets værelser er spredt over hele byen.

Projektet i Rødby følges tæt af Invio, et dansk innovationsnetværk for oplevelsesøkonomi, og af forskere fra Roskilde Universitet. Lolland Kommune er samtidig klar til at ændre lokalplanen for Rødby, så det bliver muligt at lave hoteldrift i nedlagte butikker.

- Overordnet set er det en knaldgod idé, for vi ser jo hvordan det går i landets mindre købstæder, hvor butikkerne lukker i takt med at internethandelen tager over. Og når der først kommer plader for vinduerne i butikkerne på byens handelsstrøg, så føles det hele uendeligt trist. Her er et projekt, der bygger på håb, vækst og visioner og det håber jeg at flere fonde vil bakke op om, siger Gert Mortensen (S), formand for kommunens tekniske udvalg til DR Sjælland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095